3D Landscapes | Animals | Arachnida | Candid shot | Flowers | Insects | Landscapes | Macro | Mushrooms and fungi | Pencil drawing | Photo manipulation | Portraits | Sports | Video

Mini Museum: Banknotes (paper money) | Coins | Stamps |

Air terjun | Bukit | Masjid | Pantai | Pulau | Sawah | Sungai | Tasik
Tips Fotografi



Face to face with Insects and Arachnida photo gallery 1

Face to face with Mr green Grasshopper. Found at kampung Telaga Daing, Seberang Takir, Kuala Terengganu


A red yellow eyes Dragonfly, shot at Pulau Wan Man, Losong, Kuala Terengganu


Face to face with Mr Dragonfly at kampung Tualang


Face to face with Mr black yellow Wasp macro


A Dragonfly with waterdrops face to face  --  Beliung dengan titisan-titisan air pandangan hadapan


Face to face with Mr Long black Beetle  --  Bersemuka dengan encik Kumbang hitam panjang


Face to face with Mr small Robberfly  --  Bersemuka dengan encik lalat pencuri


Face to face with Mr Robberfly macro
 

Yellow eyes with black dots HoverFly macro  -- Bersemuka dengan lalat Hoverfly bermata kuning berbintik hitam


Face to face with Mr Yellow black Damselfly macro


 Face to face with Mr Skipper Moth


Face to face with Mr flat face brown Beetle


Gambar-gambar di dalam post ini semuanya saya telah UPDATE. Dan untuk gambar-gambar baru ini saya tidak gunakan lagi diopter lama +4 itu kerana ianya TIDAK BERKUALITI.  Ianya adalah kanta murah yang memberikan kesan chromatic aberration , menjadikan bokeh nya agak buruk.

Untuk gambar-gambar terbaru ini saya gunakan Raynox DCR250 .  Harap maklum  :)


Continue to Face to face with Insects and Arachnida photo gallery 2


See also My macro Insects and Arachnida  photo gallery 1

Macro photography, insects photos, nature pictures, close up pictures




Camera used : Sony Alpha 200 DSLR , Canon 50D DSLR, with Sigma 70-300mm f4-5.6 DG Macro Telephoto lense + Raynox M250 Macroscopic lense

Location : Kuala Terengganu, Terengganu, Malaysia

~ 8 comments: ~

Pemerhati
at: February 22, 2009 at 7:28 AM said...

Ishhhhh... seram nya bila dah face to face ngan mereka2 ni. Bila dah dekat tampak garang2 semua nya - rasa cam nak kena telan gitu.

Klau lebih dekat cmna agaknya iyyer??

Petikan2 yang mendebarkan. Heee..

Syabas Forumer...

psstt.. baik2..jgn mereka ikut balik udah lah...

SFR
at: February 22, 2009 at 5:27 PM said...

pssst..pemerhati...cube u tgk betol2 Mr Grasshopper tuh..macho seh...mulut die tengah senyum kan...?..hidung die..kembang cam idung budak tuh..(hahaha)..mata die bundar..( eh bundar ke cam tuh?) hehehe..... sungguh unik ciptaan-NYA....semoga mendapat Rahmat bagi yg sentiasa bersyukur dgn kurniaan-NYA.....

forumer says:
at: February 23, 2009 at 8:27 PM said...

salaam. Dia senyum kat awak ler tu SFR, tak berkenan ke?? dah control macho habis tuuu :D

Belalang Tempur
at: February 28, 2009 at 10:15 PM said...

Assalamualaikum...bape puluh juta beli lens cam tu?ntk lens tamron body 30D agak2 bape juta?pki software ape edit gamb ni?

neeZhom says:
at: March 1, 2009 at 8:57 PM said...

wa'alaikumussalaam w.b.t. wahai Belalang Tempur. Saya guna lense Sigma 70-300mm, harganya saya beli kat Kuala Lumpur dalam RM 6 ratus lebih.

Saya guna Adobe Photoshop sahaja untuk composed. Semoga dapat membantu. terima kasih atas komennya. Salaam :)

neeZhom says:
at: March 1, 2009 at 9:04 PM said...

oo satu lg, saya juga tambah satu diopter +4 di depan lense tu. ianya adalah sejenis macro filter. Diopter tu saya order dari ebay.com. harganya dalam belas2 dollar gitu kalau x silap ;)

Neezhom says:
at: August 29, 2010 at 6:42 PM said...

Gambar2 semuanya saya telah UPDATE. Dan untuk gambar2 baru ini saya tidak gunakan lagi diopter lama +4 itu kerana ianya TIDAK BERKUALITI

Untuk gambar2 terbaru ini saya gunakan Raynox DCR250 . Harap maklum :)

Anonymous
at: August 19, 2014 at 12:23 AM said...

Cool

~ Post a Comment ~

Thanx for the comment :)







We're all belong to each other and came from same father and mother (Adam and Eve), so peace and justice for all. "O God You do not create this to waste , The Exalted One please protect us from hellfire" Subhanallah ....... :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Random Posts