3D Landscapes | Animals | Arachnida | Candid shot | Flowers | Insects | Landscapes | Macro | Mushrooms and fungi | Pencil drawing | Photo manipulation | Portraits | Sports | Video

Air terjun | Bukit | Masjid | Pantai | Pulau | Sawah | Sungai | Tasik
Tips Fotografi



White Weevil

0 comments
White Weevil

White Weevil  --  Kumbang Weevil putih



Shot this Weevil in kampong Teluk Pasu, Manir, Kuala Terengganu, Terengganu, Malaysia .......

Equipment :  Sony Alpha 200 , Sigma 70-300mm DG Macro Telephoto lense, Raynox DCR250 & Sunpak  PZ42x Speedlight flash





Photos, images, pictures, graphics and wallpapers

Green brown Weevil / Snout Beetle

0 comments
Green brown Weevil / Snout Beetle

Green brown Weevil / Snout Beetle



Shot this Weevil in kampong Tualang, Manir, Kuala Terengganu, Terengganu, Malaysia .......

Equipment :  Sony Alpha 200 , Sigma 70-300mm DG Macro Telephoto lense, Raynox DCR250 & Sunpak  PZ42x Speedlight flash





Photos, images, pictures, graphics and wallpapers

Weird tiny Shield bug

0 comments
Weird tiny Shield bug

Weird tiny Shield bug



Shot this Fly in kampong Teluk Pasu, Manir, Kuala Terengganu, Terengganu, Malaysia .......

Equipment :  Sony Alpha 200 , Sigma 70-300mm DG Macro Telephoto lense, Raynox DCR250 & Sunpak  PZ42x Speedlight flash





Photos, images, pictures, graphics and wallpapers

Big butt Shield bug

0 comments
Big butt Shield bug

Big butt Shield bug  --  Shield bug buntut besar



Shot this Shield bug in kampong Tualang, Manir, Kuala Terengganu, Terengganu, Malaysia .......

Equipment :  Sony Alpha 200 , Sigma 70-300mm DG Macro Telephoto lense, Raynox DCR250 & Sunpak  PZ42x Speedlight flash





Photos, images, pictures, graphics and wallpapers

Thin Shield bug

0 comments
Thin Shield bug

Thin Shield bug  --  Shield bug nipis



Shot this Shield bug in kampong Tualang, Manir, Kuala Terengganu, Terengganu, Malaysia .......

Equipment :  Sony Alpha 200 , Sigma 70-300mm DG Macro Telephoto lense, Raynox DCR250 & Sunpak  PZ42x Speedlight flash





Photos, images, pictures, graphics and wallpapers

Shield bug batik

2 comments
Shield bug batik

Shield bug batik 



Shot this Shield bug in kampong Tualang, Manir, Kuala Terengganu, Terengganu, Malaysia .......  Very small Shield bug.

Equipment :  Sony Alpha 200 , Sigma 70-300mm DG Macro Telephoto lense, Raynox DCR250 & Sunpak  PZ42x Speedlight flash





Photos, images, pictures, graphics and wallpapers

Red Shield bug

0 comments
Red Shield bug

Red Shield bug  --  Shield bug merah



Shot this Shield bug in kampong Tualang, Manir, Kuala Terengganu, Terengganu, Malaysia .......

Equipment :  Sony Alpha 200 , Sigma 70-300mm DG Macro Telephoto lense, Raynox DCR250






Photos, images, pictures, graphics and wallpapers

Small eyes Fly

0 comments
Small eyes Fly

Small eyes Fly  --  Lalat mata kecil, muka montok


Shot this Fly in kampong Teluk Pasu, Manir, Kuala Terengganu, Terengganu, Malaysia .......




Photos, images, pictures, graphics and wallpapers

Giant mosquito macro

0 comments
Giant mosquito macro

Giant mosquito macro




Shot this giant Mosquito in Taman Tun Dr Ismail, Kuala Lumpur .......




Photos, images, pictures, graphics and wallpapers

Flies want to race

0 comments
Flies want to race

Flies want to race  --  Lalat mahu berlumba

Shot this moment in kampong Tualang, Manir, Kuala Terengganu, Terengganu .......

Photos, images, pictures, graphics and wallpapers

Black Beetle with yellow dots

0 comments
Black Beetle with yellow dots

Black Beetle with yellow dots  --  Kumbang hitam dengan tompok-tompok kuning

Shot this Beetle in kampong Tualang, Manir, Kuala Terengganu, Terengganu .......


Photos, images, pictures, graphics and wallpapers

Yellow dark brown Treehopper

0 comments
Yellow dark brown Treehopper

Yellow dark brown Treehopper   --  Treehopper kuning coklat gelap

Shot this Treehopper in kampong Tualang, Manir, Kuala Terengganu, Terengganu .......


Photos, images, pictures, graphics and wallpapers

Tiger Moth macro

0 comments
Tiger Moth macro

Tiger Moth macro

Shot this Tiger Moth in kampong Teluk Pasu, Manir, K. Trg, Terengganu .......


Photos, images, pictures, graphics and wallpapers

Green Spider hanging

0 comments
Green Spider hanging

Green Spider hanging
Green Spider hanging  --   Labah-labah hijau bergantungan

Shot this Spider in kampong Tualang, Manir, K. Terengganu , Terengganu .......


Photos, images, pictures, graphics and wallpapers

Green cream Planthopper

0 comments
Green cream Planthopper

Green cream Planthopper

Shot this Planthopper in kampong Tualang, Manir, Kuala Terengganu, Terengganu .......


Photos, images, pictures, graphics and wallpapers

Green Mayfly

0 comments
Green Mayfly

Green Mayfly -- Mayfly hijau

Shot this Mayfly in kampong Tualang, Manir, Kuala Terengganu, Terengganu .......


Order = Ephemeroptera / Mayflies



Photos, images, pictures, graphics and wallpapers

Red black Harlequin bug

0 comments
Red black Harlequin bug

Red black Harlequin bug -- Harlequin bug merah hitam

Shot this Harlequin bug in kampong Teluk Pasu, Manir, Kuala Terengganu, Terengganu .......


Photos, images, pictures, graphics and wallpapers

Yellow cream brown green Planthopper

0 comments
Yellow cream brown green Planthopper



Yellow cream brown green Planthopper - Top view

Shot this Planthopper in kampong Tualang, Manir, Kuala Terengganu, Terengganu .......


Photos, images, pictures, graphics and wallpapers

Planthopper with brown patterns

0 comments
Planthopper with brown patterns

Planthopper with brown patterns  --  Planthopper corak coklat

Shot this Planthopper in kampong Tualang, Manir, Kuala Terengganu, Terengganu. Sekali pandang macam bentuk ikan Pari .......



Photos, images, pictures, graphics and wallpapers

White brown Moth

0 comments
White brown Moth

White brown Moth   --  Kupu-kupu coklat putih

Shot this Moth in kampong Tualang, Manir, Kuala Terengganu, Terengganu .......



Photos, images, pictures, graphics and wallpapers

Bush Cockroach - white black stripes at the neck

0 comments
Bush Cockroach - white black stripes at the neck

Bush Cockroach - white black stripes at the neck

Shot the above Bush Cockroach in kampong Tualang, Manir, Kuala Terengganu, Terengganu .......


Bush Cockroach - white black stripes at the neck   --   Lipas semak belang hitam putih di tengkuk

Shot this bush Cockroach in kampong Teluk Pasu, Manir, Kuala Terengganu, Terengganu .......


Photos, images, pictures, graphics and wallpapers

Yellow white Leafhopper

0 comments
Yellow white Leafhopper

Yellow white Leafhopper  --  Leafhopper kuning putih

Shot this Leafhopper in kampong Tualang, Manir, Kuala Terengganu, Terengganu .......


Photos, images, pictures, graphics and wallpapers

A Fly like a predator

0 comments
A Fly like a predator

 A Fly like a predator , with brown eyes  --  Lalat mata bujur coklat


Shot this Fly in kampong Teluk Pasu, Manir, K. Terengganu .......


Photos, images, pictures, graphics and wallpapers

Black bumpy Fly

0 comments
Black bumpy Fly

Black bumpy Fly  --  Lalat hitam bongkok

Shot this Fly in kampong Teluk Pasu, Manir, Kuala Terengganu, Terengganu.


Photos, images, pictures, graphics and wallpapers

A Deer Fly in kampong Tualang

0 comments
A Deer Fly in kampong Tualang

A Deer Fly in kampong Tualang

Shot this DeerFly in kampong Tualang, Manir, Kuala Terengganu, Terengganu.  

Deer flies (also known as yellow flies) are flies in the genus Chrysops of the family Tabanidae that can be pests to cattle, horses, and humans. A distinguishing characteristic of a deer fly is patterned gold or green eyes.  [Wikipedia]

Order = Diptera
Family = Tabanidae
Genus = Chrysops


Photos, images, pictures, graphics and wallpapers

Gambar Menara Petronas, KLCC, Kuala Lumpur

0 comments
Gambar Menara Petronas, KLCC, Kuala Lumpur

gambar menara petronas
Gambar Menara berkembar Petronas KLCC pada waktu subuh, ketika bulan menghampiri horizon

Menara berkembar Petronas ini terletak di pusat kota Metropolitan Kuala Lumpur. Merupakan menara berkembar yang tertinggi di dunia. Jangan salah faham ya, bukannya bangunan yang tertinggi di dunia, kerana bangunan yang tertinggi di dunia buat masa sekarang ialah Burj Khalifa di Dubai.  

Di bawah bangunan ini siap ada taman KLCC seluas 17 ekar. Di dalam taman itu ada kolam air pancut yang dihiasi pertunjukan cahaya, taman permainan kanak-kanak, dan ada lorong untuk berjogging dan bersiar-siar.  



gambar menara petronas
Gambar Menara berkembar Petronas di waktu malam, Kuala Lumpur City Center @ KLCC 

Jejantas yang menghubungi keduanya terletak pada tingkat 41 dan 42, merupakan jejantas 2 tingkat yang tertinggi di dunia. 

Portraiture of Harif Manaf's kids

0 comments
Portraiture of Harif Manaf's kids

Harif Manaf's daughter


A girl with a blue racket








Harif Manaf's younger son


Harif Manaf's elder son


Thanks to my friend bro Harif Manaf for allowing me to capture his children's portraits .......  Sekali-sekala rasa jugak nak shoot potret :D




Photos, images, pictures, graphics and wallpapers , By : NeeZhom PhotoMalaya

Kuala Lumpur City Center @ KLCC - Front view

2 comments
Kuala Lumpur City Center @ KLCC - Front view

Petronas twin towers at Kuala Lumpur City Center @ KLCC - Front view

Sony Alpha 200 in memory....... Shot in front of Petronas twin towers at Kuala Lumpur City Center @ KLCC with bro Harif Manaf .......


Photos, images, pictures, graphics and wallpapers

Tips-tips menggunakan kamera Canon EOS 50D

0 comments
Tips-tips menggunakan kamera Canon EOS 50D

Salaam dan selamat sejahtera.  Di sini saya akan mula mencatat tips-tips berkenaan menggunakan kamera Canon EOS 50D.  Saya akan mulakan sedikit sahaja dulu dan saya akan tambah dari semasa ke semasa jika ada apa-apa tips yang terlintas di kepala saya.  Penulisan ini on the spot sahaja, tidak dirancang :D

Tips:

1 - Jika anda ingin mengeluarkan menu Quick Control Screen, anda perlu

- Menekan butang Menu.
- Kemudian pilih C.Fn III:Autofocus/Drive. 
- Pilih no 2 iaitu Quick Control Dial Direct

Ini kerana setting default nya tidak sedemikian dan anda masih tidak dapat mengeluarkan Quick Control Screen. Untuk mengetahui apa itu Quick Control Screen, anda boleh melihat video tutorialnya di http://www.youtube.com/watch?v=bfL5-zhml9I

Quick Control Screen kemudiannya boleh dipaparkan dengan menekan butang joystick pada kamera Canon EOS 50D.

2 - Jika anda mahu merakam video dengan EOS 50D, anda boleh melakukannya dengan download software EOS Movie Record. Software ini adalah PERCUMA dan boleh didownload di http://sourceforge.net/projects/eos-movrec/

Install dalam PC anda dan open untuk menjalankan program tersebut. Sambungkan kabel USB kamera ke PC anda. Kemudian klik butang Reconnect to camera yang terletak di sebelah atas kiri program EOS Movie Record itu.

Malangnya, anda hanya boleh merakam video apabila PC atau laptop anda ada di sisi kamera.

3 - Bagi peminat-peminat Long exposure , biasanya kamera Canon mempunyai counter masa di skrin LCD apabila kita expose kamera menggunakan setting Bulb.  Tetapi kamera 50D tidak demikian. Tetapi jangan bimbang, counter masa masih ada, tetapi di bahagian LCD panel atas kamera  ;)

4 - .......


Photos, images, pictures, graphics and wallpapers

Tips-tips mengambil gambar landskap dan pemandangan

4 comments
Tips-tips mengambil gambar landskap dan pemandangan


Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Ada 3 faktor penting dalam menentukan 'pendedahan yang betul' / correct exposure iaitu Aperture, shutter speed dan ISO. Faktor-faktor ini lah yang menyebabkan gambar jadi cerah atau gelap. Maka sebaiknya kita mesti faham terlebih dahulu apa itu aperture, shutter speed dan ISO untuk kita melangkah lebih jauh dalam dunia fotografi termasuklah fotografi landskap (landscape photography).

Kali ini saya hanya akan menceritakan tips-tips untuk mengambil gambar landskap dan pemandangan mengikut pengalaman dan apa yang saya pelajari dan kaji selama ini. Saya akan mulakan sedikit sahaja dulu dan saya akan tambah dari semasa ke semasa jika ada apa-apa tips yang terlintas di kepala saya.  Penulisan ini on the spot je ni, tidak dirancang :D

Tips-tips mengambil gambar landskap dan pemandangan

1 - Untuk mengambil gambar sunrise atau sunset dengan masih mengekalkan warna langit dan agar tanah tidak menjadi gelap gelita, maka sebaiknya anda gunakan GND (gradual neutral Density) filter. Ianya adalah sejenis filter yang diletakkan di depan muncung lense, bagi menggelapkan sedikit langit agar tidak wash out / over expose. 

Atau jika anda tidak berduit banyak untuk beli filter tetapi mahir menggunakan Adobe Photoshop, anda boleh la tembak 2 exposure sekurang-kurangnya.  Satu expose agar tanah cerah dan jelas, biar pun langit agak over expose. Kemudian expose satu lagi  dengan langit agak gelap dan mengekalkan warnanya, biar pun tanah / landskap menjadi gelap.  Kemudian masuk dalam Photoshop, tindan kedua-duanya menjadi dua layer. Letakkan gambar yang mengandungi langit over expose tadi di bahagian atas layer. Kemudian erase bahagian langitnya sahaja, agar yang tinggal dalam gambar itu bahagian langit yang agak gelap dan berwarna tadi.

2 -  Untuk menghasilkan gambar lampu berbintang-bintang dalam landskap pada waktu malam , anda perlu sempitkan / kecilkan aperture , iaitu dengan menambah nilainya seperti F/16 , F/18, F20, F22 ....... Makin sempit / kecil aperture, makin jelas lah bintang-bintang tu. Cuma mesti di ingat, jika keadaan agak low light (tidak berapa cukup cahaya), noise nya pun akan menjadi lebih JELAS!

gambar batu bersurat terengganu pada waktu malam

Maka untuk mengurangkan noise (bintik-bintik dalam gambar), anda boleh la merendahkan nilai ISO, seperti ISO 200 dan ISO 100 biasanya dah kurang noise. Dan jika anda melakukan Long Exposure (pendedahan lama) , sebaiknya ON kan Long Exposure Noise Reduction di dalam setting exposurenya. 

Tetapi perlu diingat, jika anda ON kan Long Exposure Noise Reduction, bermakna akan ada waktu proses selepas anda expose. Sebagai contoh, jika anda expose selama 2 saat, maka waktu proses dalam kamera selepas itu akan ada juga selama 2 saat. Begitu juga jika anda expose selama 20 minit (ketika mahu menembak Star Trails umpamanya) , maka kamera akan proses pula selama 20 minit selepas itu. Bermakna, memakan masa selama 40 minit untuk siap sekeping gambar, huhu.

Ada banyak software untuk reduce noise (kurangkan noise), tetapi pilihan saya ialah Neat Image.


3 - Jika anda mahukan landscape yang sharp keseluruhan gambar, maka pastikan lense anda sudah di set pada fokus infiniti. Ada lense yang fokus infiniti nya dengan kita merapatkan fokus ke arah lawan jam. Sepertimana yang saya pernah guna pada kit lense Sony Alpha 200 dulu. Tetapi bukan semua lense fokus infiniti nya dibiarkan rapat begitu. 

Jika lense anda ada simbol 'infinity' , maka set kan fokus mengikut penanda yang disediakan. 

Perhatikan contoh gambar lense di atas, simbol infiniti seakan-akan nombor 8 terbalik secara horizontal tu. Penanda untuk pastikan fokus ke infiniti ialah garis putih di tengah-tengah petak fokus. Biarkan ianya sama setentang dengan penanda dari simbol infiniti itu. Keadaannya seperti dalam gambar.

Dan pastikan aperture semakin kecil, biasa nya F11 , F13 ke atas adalah bagus untuk shoot foto landskap.


4 - Jika anda suka mengedit gambar agar lebih details, maka anda boleh menggunakan plugin LucisArt yang apabila di install akan masuk ke dalam Filter Photoshop. Tetapi saya lebih suka kepada Topaz Adjust , ianya juga plugin untuk Photoshop. Atau pun jika anda suka HDR, anda boleh gunakan software yang dapat blend berlainan exposure seperti Photomatix, Easy HDR dan sebagainya. Tetapi pilihan saya ialah Easy HDR.  

Dan juga jika anda malas untuk shoot atau ejas gambar berlainan exposure, anda boleh saja gunakan perisian Dynamic-Photo HDR. Dengan sekeping gambar sahaja anda boleh menukarkannya kepada HDRi. 

5 - Cari foreground interest (subjek2 menarik di bahagian depan landskap) terlebih dahulu sebelum shoot landskap, kerana ia akan menjadikan gambar lebih menarik dan ada rasa kedalaman / sense of depth dalam gambar tersebut. Compo yang biasa digunakan ialah dengan mengikut ROT (Rule Of Third) iaitu meletakkan subjek tersebut pada kedudukan satu pertiga dalam gambar.

Walaubagaimana pun, untuk menghasilkan gambar landskap yang lebih ketara nampak perspektifnya dan lagi luas, saya cadangkan anda angkat satu Ultra Wide Angle lense, sekurang-kurangnya 10-20mm.  Ultra Wide Angle lense boleh memuatkan pemandangan lebih banyak masuk dalam frame gambar dari wide angle lense biasa.

6 - Saya dulu pernah menjadi seorang pelukis. Lukisan potret, pemandangan dan sebagainya, tetapi sudah lama bersara. Dan pernah juga membuat grafik-grafik 3d dengan perisian 3d Studio Max dan lain-lain.  Maka saya ambil konsep dari seni lukis dan bawa ke dalam seni foto. Maka sebelum saya shoot gambar landskap, saya bayangkan bagaimana seorang pelukis mahu melukis suatu gambar.

Walaupun bukan semuanya saya praktikkan begitu, tetapi begitulah kebiasaannya bila saya mahu shoot landskap dan pemandangan.

7 - Pada peringkat permulaan, adalah perlu juga anda meniru gaya fotografi fotografer lama dan professional. Tetapi lama kelamaan, sebaiknya perlu ada gaya dan cara tersendiri agar tidak nampak terlalu stereotype.


8 - Ambil masa untuk memilih awan dan langit yang menarik. Tidak semestinya anda sampai ke lokasi, anda terus tembak dan terus pergi dari situ  (melainkan terlalu kesuntukan masa).  Tetapi menunggu datangnya awan yang menarik adalah amat bagus untuk mendapatkan hasil landskap yang menarik. 

Biasanya, suatu landskap yang menarik pun jika langit nya tidak menarik, gambar pun kurang mengujakan.  Begitu juga kalau langit sudah menarik, tetapi landskap pula kacau-bilau dan tidak menarik, maka tidak mengujakaan juga hasilnya.  Tetapi jika kita dapat landskap yang menarik dan langit nya pun menarik, maka insyaAllah hasilnya adalah foto landskap yang mengujakan.

9 - Tangkap pergerakan dalam sesuatu landskap, umpamanya ombak yang menghempas pantai, awan yang berarak, pokok-pokok yang ditiup angin, burung terbang lalu, air terjun menderu dan sebagainya. Jika ada pergerakan di dalam landskap, foto akan menjadi bertambah dramatik. Contoh seperti pusaran air laut di tepi pantai dalam gambar di bawah (tapi tak lah lawa sangat :P).

swirling wave at the beach


Gambar di atas saya gunakan konsep 'slow shutter' , kalau tak silap saya antara 0"5 , 1/10 ke 1/20 shutter speed gitu. Dengan waktu pagi yang sudah agak cerah , maka saya gunakan ND Filter (ND 400). Dan shot dilakukan ketika air laut kembali semula ke laut (untuk mendapatkan efek pusaran air itu, kerana air berpusar di celah-celah batu ketika kembali semula ke laut),

Gambar di bawah ini pula seolah-olah ombak menyerbu ke pantai, juga saya gunakan teknik 'slow shutter'. Cuma beza dengan gambar di atas, saya shoot ketika ombak menyerbu ke pantai, bukan ketika kembali ke laut semula. Anda mesti 'trial and error' dalam mengejas shutter speed kamera untuk melihat hasilnya.

rushing wave at the beach


10 - Mesti perhati betul-betul garis horizon, agar landskap tidak nampak senget sangat (ataupun istilah yang biasa digunakan jika menembak gambar pantai iaitu 'air laut tumpah').  Memang boleh diejas semula dalam software untuk edit gambar, tetapi sebaiknya setting kamera awal-awal agar horizon tidak senget.

Gambar yang mengandungi horizon yang ketara sengetnya nampak seperti gambar yang tidak stabil dan tidak cermat dalam menangkapnya.  Jika horizonnya betul, barulah nampak satu hasil kerja yang kemas.

11 - Apa sahaja cuaca boleh ditangkap , tidak perlu tunggu saat sunrise , sunset dan hari panas terik sahaja. Hari gelap nak hujan pun boleh jadi dramatik jika kena pilihan langit dan suasananya. Begitu juga jika ada ribut, petir, pelangi dan sebagainya. Asalkan kita berhati-hati dan pilih tempat sesuai untuk menangkap gambar.

12 - Mahu proses gambar Star Trails dengan mudah? Hanya buka gambar-gambar Star trails anda dengan software percuma iaitu StarStax. Sangat mudah, software itu akan generate sendiri gambar-gambar yang anda masukkan dengan tekan satu butang sahaja.

Setiap expose ketika anda shoot gambar star trails, mungkin boleh dilakukan dalam 3 - 5 minit sekeping (Ini kaedah yang saya suka. Mungkin berbeza dengan orang lain). Kemudian shoot lah setakat yang anda mahu star trails nya panjang mana. Semakin banyak keping digabungkan, maka semakin panjang lah star trails yang akan diproses nanti.

Sila lihat juga Koleksi landskap dengan pelbagai elemen, sebagai tambahan idea untuk menembak gambar landskap. Selamat belaka, jazaakumullahu khoirol jazaa' :)




~ NeeZhom PhotoMalaya ~

White black bush Mosquito

2 comments
White black bush Mosquito



White black bush Mosquito close up  --  Nyamuk belukar hitam putih



Shot this bush Mosquito in kampong Teluk Pasu, Manir, Kuala Terengganu, Terengganu, Malaysia
 
Equipment : Sony alpha 200 , Sigma Macro telephoto 70-300mm , Raynox DCR250 and Sunpak PZ42X Speedlight


Photos, images, pictures, graphics and wallpapers

Light brown Spider on small fruits

0 comments
Light brown Spider on small fruits

Light brown Spider on small fruits
Light brown Spider on small fruits

Shot this Spider in kampong Tualang, Manir, Kuala Terengganu, Terengganu, Malaysia


Photos, images, pictures, graphics and wallpapers

Kanching waterfalls , Selayang Baru, Selangor

1 comments
Kanching waterfalls , Selayang Baru, Selangor















Kanching rainforest waterfalls  --  Air terjun Taman rimba Kanching / Hutan Lipur Kanching


Menembak bersama bro Mohd Nasir dan Harif Manaf di  kawasan air terjun dalam Taman Rimba Kanching, Selayang Baru, Selangor.   Dengar cerita, kesemua air terjun ada 7 tingkat.  Saya dan kawan-kawan hanya sempat naik ke tingkat 5 sahaja .......


Equipment used = Sony Alpha 200 camera, Kit lense 18-70mm, Triopo tripod.


Photos, images, pictures, graphics and wallpapers







We're all belong to each other and came from same father and mother (Adam and Eve), so peace and justice for all. "O God You do not create this to waste , The Exalted One please protect us from hellfire" Subhanallah ....... :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Random Posts